Logo_logo_trimbos

Het trimbos Instituut biedt klachtgerichte mini-interventies (KMI’s ) aan die depressieve klachten kunnen verminderen. In de online trainingen wordt veel aandacht gericht op een betere nachtrust, minder piekeren en het verminderen van stress. Door direct toegang te geven tot deze modules, kunnen mensen die kampen met depressie sneller geholpen worden. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. 

Depressie hangt samen met stress, piekeren en slaapproblemen. Daarom heeft het Trimbos Instituut specifiek deze thema’s gebruikt voor de klachtgerichte mini-interventies. Deze online trainingen helpen om die klachten te verminderen en daarmee ook de depressieve klachten. Onder andere het gebruik van een dagboek en de modules met praktische oefeningen en informatie zijn effectief. De modules zijn bovendien los van elkaar te volgen.

Aan het onderzoek naar klachtgerichte mini-interventies deden 329 deelnemers mee. Zij werden in twee groepen verdeeld waarbij één groep direct toegang had tot de KMI’s en de andere groep pas na drie maanden kon starten met de mini-interventies. De laatste groep had meer depressieve klachten en het algemeen welbevinden was ook minder goed. Na zes maanden was dit verschil nog steeds zichtbaar bij beide groepen. De mensen die direct konden starten met de KMI’s had minder slaapklachten, piekerklachten en angstklachten.

De klachtgerichte mini-interventies kunnen worden gevolgd bij het Trimbos Instituut. Aanmelden daarvoor kan gratis op www.snelbeterinjevel.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids