Normal_rss_entry-73357

Het aantal dokters in zeker drie Nederlandse gevangenissen moet worden verdubbeld. Het zou een goed idee zijn de gezondheidszorg voor gedetineerden onder te brengen bij het ministerie van Volksgezondheid in plaats van Justitie.

Die aanbevelingen doet het comité van de Raad van Europa dat marteling en onmenselijke behandeling (CPT) moet tegengaan. Dat pleit ook voor betere medische screening van nieuwe gevangenen en een minder straffende en meer medische benadering van drugsverslaafden.

Het CPT bezocht vorig jaar mei een reeks gevangenissen, psychiatrische detentiecentra en politiecellen. De medewerking van de Nederlandse autoriteiten was over het algemeen "uitstekend’’. Gevangenen klagen niet over fysieke mishandeling, maar de toestand in sommige gevangenissen kan beter.

Veel gevangenen klaagden over diepvrieseten. Het comité adviseert gedetineerden zelf te laten koken, zoals in de gevangenis in Heerhugowaard. Ook onderwijs en beroepstraining zijn voor verbetering vatbaar. De sluiting van gevangenisbibliotheken en beperking van het 'opendeurregime’ baren het CPT zorgen.

Op (de medische zorg in) psychiatrische detentiecentra is ook de nodige kritiek, zoals personeelstekort, te lange isolatie en gebrekkige behandelplannen. De instelling in Scheveningen werkte niet goed mee met het comité.

De Nederlandse reactie op het rapport wordt in mei verwacht.

Door: ANP