Normal_zwanger_buik_zwangerschap_baby

Een postnatale depressie manifesteert zich sneller bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes dan bij zwangere vrouwen die deze vorm van diabetes niet hebben (gehad). Ook vrouwen die eerder kampten met depressieve gevoelens hebben een veel grotere kans op een postnatale depressie: bij hen is de kans hierop twintig keer zo groot. Dit concludeerden Amerikaanse en Zweedse onderzoekers na een onderzoek onder  ruim 700.000 vrouwen, zo meldt NU.nl.

De onderzoekers keken niet alleen naar zwangerschapsdiabetes als risicofactor voor een postnatale depressie, ook eerdere depressieklachten, een keizersnede of vroegtijdig bevalling blijken het risico op zo'n depressie te vergroten.

Dit is de eerste keer dat het verband tussen zwangerschapsdiabetes en een postnatale depressie dusdanig is aangetoond. Goed om te weten voor gynaecologen, zodat zij hierop kunnen inspringen tijdens gesprekken met hun cliënten. Door zwangere vrouwen te vragen naar hun verleden, is het voor gynaecologen gemakkelijker om ze preventief te laten behandelen voor een postnatale depressie.

Ongeveer tien tot vijftien procent van alle pasbevallen vrouwen ontwikkelt een postnatale depressie. Soms daags na de bevalling hebben ze plots last van spontane huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen. Als het langer duurt dan een paar weken, wordt er gesproken over een depressie.

Vrouwen kunnen vanaf de 24e week van de zwangerschap last krijgen van zwangerschapsdiabetes. Dit komt vooral voor bij vrouwen die een grote baby krijgen, vrouwen die te zwaar zijn of bij vrouwen met een hoog cholesterol- of bloedsuikergehalte. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal binnen een dag na de bevalling. 

Door: Redactie Nationale Zorggids