Logo_novadic-kentron-_logo

Na een miljoenenverlies in 2015, is het onzeker of zorginstelling voor verslavingszorg Novadic-Kentron in Vught kan blijven bestaan. In een onlangs gepubliceerde concept-jaarrekening over 2015 is te lezen dat de instelling net als in 2014 een miljoenenverlies heeft geleden. Het is onduidelijk of de zorginstelling met deze zware tegenvaller zorg kan blijven bieden aan de 8.600 patiënten in de regio. Dit meldt RTL Z. 

Vorige week verscheen de concept-jaarrekening van 2015. Deze is nog niet goedgekeurd door de raad van toezicht en accountant Deloitte. In het document wordt gesproken van een verlies van 6,7 miljoen euro. Onjuiste declaraties vormen een groot onderdeel van het verlies. De instelling moest daarom 7 miljoen reserveren om dit te herstellen. Het is onduidelijk hoeveel van dat geld zal worden teruggevorderd door zorgverzekeraars.

Om de 900 werknemers aan het werk te houden, heeft Novadic-Kentron nieuwe leningen nodig. Echter is de financiële situatie van de zorgaanbieder zwak en voldoet het niet langer aan de financieringseisen van de Nederlandse banken. Een overname zou daarom ook een mogelijkheid zijn om de instelling overeind te houden. Zo kan de verslavingszorg voor de duizenden patiënten gegarandeerd worden. Binnen drie of vier maanden moet duidelijk worden hoe de toekomst van Novadic-Kentron eruit ziet, zegt bestuursvoorzitter Walther Tibosch.

Uit de concept-jaarrekening bleek ook dat voormalig topman Roel Hermanides nog een jaar lang werd doorbetaald als adviseur. De man moest in 2015 opstappen na botsing met andere toezichthouders, waarbij hij een afkoopsom van 75.000 euro ontving. Volgens Tibosch was de vertrokken Hermanides ook daadwerkelijk nog een jaar werkzaam als adviseur over de verslavingszorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids