Normal_geld_briefjes_munten__-c_-euro_coins_and_banknotes

Tijdens het algemeen overleg voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft minister Schippers van Volksgezondheid vastgesteld dat er sprake is van een onderbesteding van zo’n 300 miljoen euro binnen de sector. Die cijfers worden bevestigd door GGZ Nederland. Het geld had gebruikt moeten worden voor de intensivering van de ambulante geestelijke gezondheidszorg. Dit meldt Zorgvisie.

Het bedrag is gebaseerd op het kader van het ministerie van Volksgezondheid en de kosten die zorgverzekeraars verwachten over 2016. De Tweede Kamer was al op de hoogte van de onderbesteding door de transparantie van minister Schippers. Het geld had er voor moeten zorgen dat de ambulante zorgverlening verder uitgebreid zou worden. Dat is tot op heden niet gelukt.

Ook bleek dat veel regionale partijen binnen de ggz nog altijd langs elkaar werken. “Geld is in elk geval niet het probleem, want we hebben een onderbesteding van 300 miljoen euro in de geestelijke gezondheidszorg”, zegt de minister. Ze wil er voor zorgen dat de intensivering slimmer wordt opgelost, en dat alle betrokkenen beter gaan samenwerken.

GGZ Nederland vindt het goed dat minister Schippers wil ingrijpen om het geld dat voor de ggz beschikbaar is gesteld, ook op een goede manier te gebruiken. Echter weten zij niet goed op welke manier de minister dit wil realiseren. Een oplossing zal deels worden gezocht bij de betrokken partijen die er over in gesprek gaan. Ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp stelt dat er actie ondernomen moet worden. “Schippers wacht dat gesprek af, want ze wil vaak dat partijen het zelf oplossen. In dit geval laat ze het wel heel erg over aan de branche”, zegt Bergkamp.

Door: Redactie Nationale Zorggids