Normal_kind_bang_angst_depressie

Kinderen met angstklachten krijgen vaak op den duur een angststoornis en hebben meer kans op depressies. Echter: tachtig procent van deze kinderen krijgt géén hulp. Onderzoekers dr. Ellin Simon en dr. Eva de Hullu van de Open Universiteit ontwikkelen een laagdrempelige online training speciaal voor deze kinderen. Fonds Psychische Gezondheid medefinanciert het onderzoek. Dat meldt de Open Universiteit. 

Een angststoornis is de meest voorkomende psychische aandoening bij kinderen. Juist omdat vroege angstklachten vaak escaleren, zijn snelle opsporing en laagdrempelige behandeling erg belangrijk. Wordt er niets gedaan, dan kunnen kinderen niet alleen ernstiger angstklachten ontwikkelen, maar ook meerdere angststoornissen naast elkaar krijgen. 

De onderzoekers kiezen voor een online training, omdat die gemakkelijk toegankelijk is. Zo kunnen er veel meer kinderen bereikt worden. De trainingen zijn op individuele basis te volgen en zijn gebaseerd op de bestaande face-to-face training Leer te Durven (Simon & Bögels, 2014), waarvan het effect wetenschappelijk bewezen is. Volgend jaar wordt de online training uitgebreid onderzocht op effectiviteit en werkingsmechanismen. Hiervoor gaat de Open Universiteit een grote onderzoeksgroep werven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids