Logo_dimence-logo-ggz

Verwarde personen in Overijssel kunnen vanaf dit voorjaar geholpen worden met een nieuwe aanpak binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Onder de naam Street-triage kan iemand ter plekke beoordeeld worden en naar de juiste locatie gebracht worden. Dit kan de Spoedeisende Hulp (SEH) zijn, een ggz-instelling of het politiebureau. De nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat verwarde personen niet hoeven te wachten op de juiste zorg en direct geholpen kunnen worden. Dit meldt Skipr. 

Een team bestaande uit een sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, een ambulanceverpleegkundige en een politieagent zullen direct in actie komen wanneer er een melding van een verwarde persoon binnenkomt. Zij zullen ter plekke beoordelen welke zorg die persoon als eerste nodig heeft. Deze aanpak moet voorkomen dat een verwarde persoon naar het politiebureau wordt gebracht als daar geen reden voor is.

Dimence ziet Street-triage als een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor mensen met psychiatrische problemen. Ook moet de nieuwe aanpak andere hulpverleners ontlasten die anders belast worden met de zorg voor deze personen. Daarnaast wil Dimence het criminaliseren en psychiatriseren van deze overlast verminderen. “Een groot deel van de overlast wordt namelijk veroorzaakt door mensen zonder een psychiatrische aandoening.” Pas als er sprake is van een strafbaar feit, wordt de verwarde persoon overgedragen aan Justitie.

Street-triage is een bewezen effectieve aanpak die uit Engeland komt. Twee managers van de Spoedeisende GGZ van Dimence bezochten het project en wilden dit naar Nederland halen. Vanuit het werkgebied van Dimence is door ketenpartners ook interesse getoond in deze nieuwe aanpak van verwarde personen.

Door: Redactie Nationale Zorggids