Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Stichting Tante Joy organiseert logeerweekenden voor mantelzorgkinderen. Kinderen die in het dagelijks leven zorgen voor hun ouders, broers of zussen. Nederland telt zo’n honderdduizend mantelzorgkinderen. Dat meldt NOS.

Kinderen die thuis mantelzorger zijn, zijn dat omdat een familielid psychische problemen, een verslaving, een verstandelijke of lichamelijke beperking heeft. Voor deze kinderen hoort de zorg voor hun naaste erbij. Zelf vragen ze vaak niet om hulp. Zij raken hierdoor overbelast en hebben door hun mantelzorgtaken geen normale jeugd.

Om deze kinderen te ontlasten is Stichting Tante Joy in het leven geroepen. Kinderen gaan van vrijdag tot en met zondag mee op logeerweekenden, samen met lotgenoten. “Het idee is dat we de kinderen een weekend ontlasten. En daarmee indirect ook de ouders, want zij kunnen genieten van een dagje niets doen. De kinderen vinden het helemaal geweldig”, zegt mede-initiatiefnemer Sandra J. Stakel.

De twaalfjarige Kyllian is blij met de stichting. Hij heeft een broer met autisme die al zijn agressie op hem afreageert en niet op zijn moeder. Dagelijks vangt hij de klappen op. Tijdens de logeerweekenden kan hij praten over zijn dagelijks leven en zijn thuissituatie even loslaten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids