Logo_logo_per_saldo

Belangenvereniging Per Saldo overwoog meerdere malen om zich terug te trekken uit de overleggen over het nieuwe pgb-systeem genaamd MijnPgb. Er is te veel misgegaan bij de invoering van het trekkingsrecht voor het persoonsgebonden budget (pgb), zegt Aline Molenaar, directeur van Per Saldo. Hiermee reageert ze op een artikel van NRC over alle pgb-chaos van de afgelopen tijd. Dat meldt de belangenorganisatie.

“Wij zagen het aankomen. Tot vervelends toe bleven we herhalen dat het op deze manier niet goed zou komen. Helaas toonden de andere partijen aan de uitgebreide vergadertafel pas interesse in onze visie toen het mis ging”, zegt Molenaar. Al in 2014 begonnen de zorgen, vlak voor de invoering van het trekkingsrecht.

Toen begin 2015 bleek dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het werk niet aankon, trok Per Saldo aan de bel. Declaraties kwamen niet binnen en het pgb-syteem MijnPgb werkte niet zoals het moest. Nadat de belangenorganisatie een meldactie startte, kwamen er dagelijks zo’n tweehonderd meldingen binnen van pgb-houders die in de knel raakten. Door de meldactie werden hun problemen direct opgelost.

Heel 2015 en ontvingen budgethouders te veel geld. Een bedrag dat later pas zou worden bijgesteld naar de werkelijke hoogte van het pgb. Dit was onderdeel van een noodscenario, opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid en de SVB. Pas eind 2015 werd dit noodscenario opgeheven. Veel te laat, vindt Per Saldo. Ondertussen bleef de belangenvereniging zich inzetten voor een goedlopend systeem. In 2016 ontwikkelde Per Saldo samen met D66 een voorstel voor een ander systeem.

“We zijn gebleven om onszelf niet buitenspel te zetten. Daar had niet iedereen begrip voor. Sommigen vonden dat we medeplichtig waren aan de desastreuze ontwikkeling. Dat blijf ik tot op de dag van vandaag vurig tegenspreken. Per Saldo was en is de luis in de pels”, besluit Molenaar. Ze is ervan overtuigd dat de problemen nog erger waren geweest als zij zich er niet mee bemoeid hadden. 

Inmiddels heeft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid besloten dat een nieuw op te richten organisatie het beheer in handen krijgt van het portaal voor het pgb. Ondanks de problemen met de pgb-uitbetalingen, houdt de SVB de betalingen en het budgetbeheer in handen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids