Normal_rss_entry-79458

Hulpverleners betrokken bij de zorg van Bart van U. - de moordenaar van Els Borst - zijn in gebreke gebleven doordat ze geen informatie met elkaar uitwisselden. Daardoor viel niet in te schatten hoe ernstig zijn situatie was. Hoewel de hulpverleners zich aan de normen en wet- en regelgeving hielden, zette niemand dat stapje extra om een compleet beeld te krijgen.

Dat staat in een dinsdag verschenen rapport van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ). Van U. doodde in 2014 politica Els Borst en een jaar later zijn zus Loïs. Hij heeft een lange geschiedenis met psychische problemen.

Van U. is wat in de hulpverlening een "zorgmijder'' wordt genoemd: iemand die weigert mee te werken aan zijn behandeling. Juist dan hebben zorgverleners de taak om een volledig beeld te krijgen, meldt de IGZ. "Dat is bij de heer Van U. te weinig gebeurd.''

De vele zorgverleners die betrokken waren bij Van U. zagen slechts een deel van zijn ziektebeeld. "Zij zagen als het ware een foto, een momentopname, en niet het complete beeld, de film. Ze hadden weinig oog voor het verloop van zijn psychische problemen en benutten onvoldoende de informatie van de familie.'' Hierdoor hadden de betrokken zorgverleners geen compleet beeld van de psychische toestand. Ook had de overdracht tussen de zorgaanbieders volgens de IGZ beter gekund en soms ook gemoeten.

Volgende week donderdag volgt de uitspraak in hoger beroep tegen Van U. Er is acht jaar onvoorwaardelijke cel en tbs met dwangverpleging tegen hem geëist.

Update: De familie van Van U. heeft in een verklaring laten weten kritisch te zijn over het rapport van de IGZ."Na lezing van het rapport is er geen vertrouwen bij de familie in de wijze waarop de IGZ vervolgstappen wil zetten", schrijft de familie. "De familie vindt het wrang dat het IGZ onderzoeksrapport pas ruim twee jaar na het overlijden van hun dochter en zus Loïs verschijnt."

Door: ANP