Normal_aansteker

Afgelopen zondag is een dertienjarige jongen overleden door een hartstilstand nadat hij aanstekergas had geïnhaleerd. Een kleine groep jongeren gebruikt aanstekergas om een roes te veroorzaken. Het staat volgens verslavingszorginstelling Jellinek in hetzelfde rijtje als lijmsnuiven of het inhaleren van andere roesveroorzakende stoffen. Dat meldt RTL Nieuws.

Het Trimbos-instituut ziet geen stijgende lijn in het gebruik van aanstekergas. “We zien al een jaar of 10 tot 15 dat jongeren dit proberen, maar het gaat maar om een heel klein groepje. We zien geen sterke stijging”, zegt Daan van der Gouwe van Trimbos.

Cardioloog Leonard Hofstra waarschuwt voor het inhaleren van aanstekergas. Hij benadrukt dat de stoffen die het gas bevat levensgevaarlijk zijn. Het gebruik ervan kan leiden tot een dodelijk ritmestoornis. De stoornis is gelijkend aan een hartinfarct, echter is iemand met een ritmestoornis moeilijk te reanimeren.

Gebruikers van aanstekergas ervaren enkele minuten een roes. Ditzelfde effect heeft lijmsnuiven, of het gebruik van poppers en lachgas. Hoe de middelen ook gebruikt worden, er is geen veilig manier, zegt Jellinek. Dergelijke roesveroorzakende producten zorgen bovendien niet alleen voor een ritmestoornis, maar gebruikers kunnen ook stikken, weefselbeschadiging oplopen of permanente schade aan de longen, nieren, hersenen of zenuwen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids