Normal_medicijnen_geneesmiddelen

GGZ Noord-Holland Noord, de ggz-instelling die in 2015 een omstreden medicijnstudie uitvoerde met niet-ambulante patiënten, wordt niet strafrechtelijk onderzocht door het Openbaar Ministerie (OM). De patiënten deden zonder toestemming mee aan een geneesmiddelenonderzoek en er werd getwijfeld aan hun wilsbekwaamheid. Dat meldt Skipr.

In 2016 liet de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) al weten dat de ggz-instelling grenzen had overschreden, maar het OM gaat alsnog niet over tot een strafrechtelijk onderzoek. GGZ Noord-Holland Noord (GGZ NHN) leverde in de tussentijd een verbeterplan aan. Met dit verbeterplan in het achterhoofd en het dossier van de IGZ, ziet het OM geen reden tot strafrechtelijke vervolging.

“Wij hechten er waarde aan om te vermelden dat de MAOTC studie (Memantine Add-On Therapy to Clozapine) een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de behandelperspectieven van mensen met ernstige psychotische klachten”, zo schrijft de instelling op zijn eigen website. GGZ NHN benadrukt de veiligheid van het onderzoek en de positieve resultaten die het onderzoek heeft opgeleverd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids