Normal_gewicht34

Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat het plaatsen van elektroden in de hersenen een positief effect kan hebben op de eetstoornis anorexia. Hoewel de hersenoperatie alleen geschikt is als alle andere behandelingen niet meer werken, lijkt het hoop te geven in extreme gevallen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Aan het onderzoek deden zestien vrouwen tussen de 21 en 57 jaar mee. Zij leiden gemiddeld al 18 jaar aan de eetstoornis. Door het plaatsen van de elektroden in hersengebieden die gelinkt worden aan anorexia, verminderde bij de helft van de vrouwen depressie- en angstsymptomen. Ook verhoogde hun BMI aanzienlijk, van gemiddeld 13.8 naar 17.3. Een BMI lager dan 18,5 wordt gezien als ondergewicht. “Op dit moment is er voor de allerkwetsbaarste vrouwen nog geen effectieve behandelmethode”, stelt onderzoeker Nir Lipsman. De elektroden zouden voor hen een laatste redmiddel kunnen zijn.

Echter is het plaatsen van zulke elektroden niet zonder risico. Één van de vrouwen kreeg een beroerte en twee andere deelnemers lieten de elektroden tijdens de testfase weer verwijderen. “Alles wat je doet in het brein heeft meteen gevolgen”, zegt Eric van Furth, hoogleraar eetstoornissen aan de Universiteit Leiden. Het vergt nogal wat precisie om de operatie succesvol uit te voeren. Elektroden in de hersenen worden nu al gebruikt voor de behandeling van Parkinson. Wie elektroden in zijn hersenen krijgt, trilt direct veel minder.

In het Academisch Medisch Centrum (AMC) wordt ook onderzoek gedaan naar het gebruik van elektroden voor de behandeling van anorexia. Daar worden op dit moment zes patiënten behandeld. Van Furth ziet zo’n hersenoperatie niet als een wondermiddel. “Alleen als patiënten alle reguliere behandelingen hebben geprobeerd en niets werkt, dan is dit de laatste optie.” Het plaatsen van de elektroden geldt als eerste hersenoperatie voor de behandeling van anorexia.

Door: Redactie Nationale Zorggids