Normal_ggz__forensisch__kliniek

Ongeveer 25 tbs’ers in kliniek De Kijvelanden in Poortugaal staken op maandag 27 en dinsdag 28 maart. Dit doen zij omdat zij zich onveilig voelen in de kliniek vanwege de drugs- en wapenhandel aldaar. Ook schijnen medewerkers hun cliënten te intimideren. Dat meldt NOS.

De Bond van Wetsovertreders riep vijf verschillende tbs-klinieken op om te staken. Alleen De Kijvelanden geeft hieraan gehoor, de cliëntenraden van de overige vier klinieken wilden niet meedoen met de stakingsactie. De 25 tbs’ers die meedoen gaan vandaag en morgen wel door met hun behandeling, maar nemen niet deel aan activiteiten. Ook leggen ze hun werk neer.

Sinds een medewerker van De Kijvelanden afgelopen februari werd doodgestoken is het onrustig in de tbs-kliniek. Of deze onrust ertoe heeft gezorgd dat de cliënten deelnemen aan de actie is niet duidelijk. “Wel dreunt het incident dat hier heeft plaatsgevonden nog na. Wellicht dat de oproep van de Bond van Wetsovertreders daarom aanslaat”, zegt een woordvoerder. Naar verwachting verschijnt er voor de zomer nog een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie (V en J) over de veiligheid in diverse tbs-klinieken in Nederland.

De Kijvelanden is namelijk niet de enige kliniek waar onrust heerst. Vorig jaar pleegden twee cliënten van de Eindhovense kliniek de Woenselse Poort zelfmoord. Ook daar zijn drugs en wapens gemakkelijk verkrijgbaar. Uit een rapport van de inspectie V en J bleek dat er door een tekort aan (gekwalificeerd) personeel een onveilige leefomgeving is ontstaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids