Normal_tetris

Wie in de eerste uren na een traumatische ervaring het populaire spel Tetris speelt, kan daarmee mogelijk klachten van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) voorkomen. Zweedse onderzoekers ontdekten dat zolang je het brein bezig houdt in de uren na die gebeurtenis, je de hersenen geen tijd geeft om het voorval keer op keer te herhalen. Dit kan de kans op flashbacks en overige klachten voorkomen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het Karolinska-instituut in Zweden deed onderzoek naar de ontwikkeling van PTSS na een traumatische ervaring. Het onderzoek vond plaats onder 71 patiënten die na een motorongeluk op de Spoedeisende Hulp (SEH) binnenkwamen. De helft van hen werd alleen aan hun wonden behandeld, de andere helft speelde Tetris in de eerste uren. Die laatste groep had in de week na het ongeluk minder last van flashbacks van het incident.

Volgens hoofdonderzoeker Emily Holmes komt dit omdat je met Tetris je hersenen iets laat visualiseren. “En omdat je hersenen geen twee dingen tegelijk kunnen doen, zorgt dat ervoor dat je de traumatische gebeurtenis niet opnieuw kunt beleven.” Het is de eerste keer dat een degelijk onderzoek plaatsvindt. Holmes zegt dan ook dat het onderzoek nog in de kinderschoenen staat. “We moeten nog veel groter onderzoek doen, naar meer mensen maar ook naar het effect op de langere termijn.”

Een posttraumatische stressstoornis komt voor bij 4,6 procent van de wereldbevolking. Ongeveer 10 procent van de mensen die een traumatische ervaring meemaakt, ontwikkelt uiteindelijk PTSS. Het kan gaan om een gewelddadig incident, verkrachting maar ook ongelukken en het meemaken van een oorlog kunnen leiden tot PTSS. De klachten zijn onder andere slaapproblemen, irritatie, extreme waakzaamheid en schrikreacties.

Door: Redactie Nationale Zorggids