Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De 39-jarige psychiatrische patiënt die in juni 2016 een 4-jarig jongetje doodreed, heeft door de rechtbank een gevangenisstraf van vier jaar met tbs opgelegd gekregen. De man had de auto gestolen van de psycholoog met wie hij een gesprek had en reed met hoge snelheid tegen de auto van het gezin van het jongetje. De rechter heeft de dader ook een rijverbod van vijf jaar opgelegd. Dit meldt RTL Nieuws. 

De dader was op de fatale dag in gesprek met een psycholoog. Deze professional koos er voor om dit gesprek op een onbeveiligde locatie te laten plaatsvinden, terwijl dat doorgaans niet gebruikelijk is. De 39-jarige man was acht dagen eerder op vrije voeten gesteld, nadat hij verdacht werd van het opzettelijk inrijden op twee agenten terwijl hij onder invloed was. Instanties en familieleden hadden al gewaarschuwd voor de gemoedstoestand van de verdachte. Echter kon hij niet direct opgesloten worden, omdat daarvoor een rechtszitting nodig is.

Tijdens het gesprek met de psycholoog zag de dader een mogelijkheid om diens autosleutels te stelen, waarna hij met de auto vluchtte. Tijdens deze autorit reed hij met hoge snelheid tegen de auto waarin het 4-jarige jongetje met zijn ouders en zusje zat. Het jongetje overleefde de aanrijding niet, de andere inzittenden raakten zwaargewond.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van zes jaar met tbs. Die celstraf is uiteindelijk iets lager uitgevallen. De rechtbank acht dat de man grote psychische problemen heeft. Daarvoor moet hij een intensieve tbs-behandeling ondergaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids