Normal_hersenen_brein_hersenscan_

Mensen met autisme hebben in een specifiek hersengebied die empathische gevoelens opwekt, minder activiteit dan mensen die geen autisme hebben. Dat hebben wetenschappers van de technische universiteit ETH Zürich in Zwitserland ontdekt. De ontdekking van deze zwakke plek in het brein kan mogelijk leiden tot nieuwe behandelingen van autisme. Dit meldt NU.nl. 

In het onderzoek deden 36 pubers mee, waarvan 16 met autisme, die een spel moesten spelen. Hun hersenactiviteit werd met een MRI-scan vastgelegd. Het ging om een eenvoudig spel waarbij de deelnemers moesten raden achter welke van twee deuren een beloning wachtte. Op een aantal momenten veranderden de regels van het spel. De onderzoekers vroegen de pubers na iedere ronde of ze een prijs hadden verwacht. De pubers met autisme hadden veel minder moeite met het beantwoorden van die vraag dan de pubers die geen autisme hebben.

In het hersengebied die cognitieve en emotionele eigenschappen laat samenkomen, is bij een onverwacht resultaat duidelijk meer activiteit te zien bij de tieners zonder autisme. Bij de pubers met autisme, lijkt dit juist een zwakkere plek in het brein te zien en was er minder activiteit te zien.

De kennis zou kunnen helpen bij gedragstherapie voor mensen met autisme. “Het is vaak onduidelijk of autistische mensen iets niet kunnen of dat ze niet gemotiveerd zijn om het te doen”, zegt één van de wetenschappers. Door het systeem met een specifieke beloning in te zetten, zou sociaal wenselijk gedrag gestimuleerd kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids