Logo_logo_ggz_nederland

Medewerkers in de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben veel last van administratieve lasten. Jeugdzorgaanbieders en ggz-instellingen hebben extra personeel moeten aannemen om deze druk te verlagen, echter gaat dat ten koste van het budget voor de zorg. GGZ Nederland wil daarom dat gemeenten gestandaardiseerde contracten, regelingen en verantwoordingseisen opstellen voor deze zorgaanbieders. Dat meldt Skipr.

“Wij werken er hard aan om de administratieve lasten te verminderen en te blijven zorgen voor goede geestelijke gezondheidszorg aan kwetsbare kinderen. Maar dat kunnen we niet alleen, daar hebben we de gemeentes voor nodig”, zegt Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland, in een reactie op het rapport van de Transitieautoriteit Jeugdzorg (TAJ) van vorige week.

Naast standaardisatie van de contracten, wil GGZ Nederland ook dat afgezien wordt van het achteraf betalen door gemeenten. Zorgaanbieders houden dit financieel lang niet altijd vol, waardoor zij genoodzaakt zijn zich als aanbieder van gemeentelijke zorg terug te trekken. Zo komen sommige gebieden zonder jeugdhulp te zitten.

Geel ziet dat aanbieders steeds minder tijd besteden aan vernieuwingen, gewoonweg omdat zij er niet aan toekomen. “De ggz-sector zou zich heel graag meer willen richten op de preventie van ernstige problemen, waardoor jeugdzorg goedkoper en efficiënter kan worden georganiseerd”, aldus Geel.

Het doel van de decentralisatie in 2015 was om toegankelijke jeugdhulp te bieden, en daar staat GGZ Nederland nog steeds achter. Echter ziet de koepelorganisatie daar na twee jaar nog steeds weinig van terug, omdat te veel tijd en geld niet rechtstreeks naar de zorg gaat. 

Door: Redactie Nationale Zorggids