Normal_pillen_medicatie_medicijnen

De vader van een in 2011 vermoorde vrouw waarschuwt voor de bijwerkingen van antidepressivum paroxetine. Renske Hekman werd in Baflo om het leven gebracht door haar partner, een asielzoeker die het middel ook gebruikte. De gewelddadige uitspatting zou volgens de vader in verband staan met de antidepressiva en de hoge dosering op die dag. Dit meldt Volkskrant. 

Het is niet de eerste keer dat de bijwerkingen van paroxetine onderschat worden. Eerder werd al wetenschappelijk aangetoond dat het antidepressivum agressiviteit veroorzaakte in de Friese moordzaak, waarbij Ids Idsardi drie mensen neerschot en één kwam te overlijden. Het middel zou bewezen stemmingswisselingen, boosheid en ongeremd gedrag teweeg brengen. Dit zou mogelijk ook bij de dader van Renske Hekman een rol kunnen hebben gespeeld.

De vader roept professionals op tot een bewustere keuze voor dit type antidepressivum, mogelijke alternatieven en betere begeleiding bij het op- of afbouwen van het middel. “Juist bij schommelingen in de bloedspiegel is het risico het grootst”, zegt Hekman. De dader en zijn dochter hadden al jarenlang een relatie en er was voorheen geen sprake van agressief gedrag. Op aanraden van zijn psychiater had de dader die fatale dag een driedubbele dosis genomen, terwijl hij juist aan het afbouwen was. Daar had volgens de vader veel meer begeleiding bij moeten zijn.

De politie ter plekke sprak over de dader als ‘een zombie met lege ogen’. Op het fatale moment, waarbij hij naast zijn vriendin ook een politieagent om het leven bracht, reageerde de man op niets en keek hij vreemd uit zijn ogen. Dit zijn symptomen die vaker voorkomen bij zogenoemde ‘prozac killings’, waarbij iemand plotseling overgaat tot onbegrijpelijk, excessief en wild geweld. Bijwerkingencentrum Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) erkennen dat paroxetine in zeldzame gevallen agressie als bijwerking kan hebben.

Door: Redactie Nationale Zorggids