Normal_normal_ggz34324

Onno Hoes, voorzitter van het schakelteam verwarde personen, pleit in een brief aan informateur Schippers voor meer woningen voor verwarde personen. Er moeten tevens maatregelen worden genomen om verward gedrag te voorkomen, schrijft Hoes. Dat meldt het Parool. 

Waar het nu vaak nog misgaat is dat iemand met psychische problemen die terugkeert in de maatschappij geen woning heeft. Zij blijven langer dan noodzakelijk begeleid wonen en kunnen zo hun leven niet oppakken. Onlangs trok ggz-instelling Arkin al aan de bel over deze problematiek. Arkin heeft zo'n 120 patiënten die ontslagen kunnen worden, maar omdat er geen huis voor hen is, zijn ze genoodzaakt te blijven.

Door verward gedrag eerder te signaleren, kunnen hulpverleners ingrijpen op het moment dat de situatie nog niet is geëscaleerd, zegt Hoes. De voorzitter van het schakelteam hoopt ook op meer samenwerking tussen politie en justitie.

In een aantal 'verdiepingsregio's' experimenteren gemeenten en organisaties al met een betere aanpak. Zo wordt op verschillende plaatsen gewerkt met alternatieve vormen van vervoer dat beter aansluit bij de behoefte van mensen die verward gedrag vertonen en zijn er verschillende opvanglocaties voor verwarde mensen waar snelle risicotaxatie en eventueel doorverwijzing plaatsvindt. Het kabinet en de VNG willen dat deze nieuwe werkwijzen breed worden doorgevoerd.

Daarvoor moeten bestuurlijke afspraken worden gemaakt. Het nieuwe zogenaamde ‘schakelteam’ onder leiding van Onno Hoes gaat gemeenten en professionals hierin ondersteunen. Aan het einde van de termijn van het schakelteam, 1 oktober 2018, moeten alle gemeenten en regio’s beschikken over een goed werkend systeem voor de ondersteuning van mensen met verward gedrag.

Door: Redactie Nationale Zorggids