Normal_ritalin

Amerikaanse onderzoekers volgden zestien jaar lang een grote groep kinderen met adhd. Jongens en meiden die medicijnen slikken zijn gemiddeld 4,7 centimeter korter, blijkt uit het onderzoek. Dat meldt de Volkskrant. 

Edo Nieweg, jeugdpsychiater in Groningen, vindt deze verschillen fors. “Verminderde eetlust is een bekende bijwerking”, zegt hij. “Eerdere studies wezen al uit dat de groei langzamer kan gaan bij gebruik van adhd-medicatie. Het idee was altijd: ach, dat halen ze later wel weer in. Maar de deelnemers van deze studie zijn volgroeid. De achtergebleven groei is dus blijvend.”

Daarnaast zijn er twijfels bij de werking van medicijnen. De veelgebruikers hebben net zo veel adhd-symptomen als de deelnemers die geen of weinig medicatie slikten. Het meest gebruikte adhd-medicijn is methylfenidaat (merknamen Ritalin en Concerta). In Nederland gebruiken jaarlijks 228 duizend mensen deze pillen.

Laura Batra, Universitair hoofddocent orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt de mogelijke groeiachterstand niet het grootste risico van langdurig pilgebruik. “Ik maak me meer zorgen over wat het psychisch met een kind doet als je het Ritalin voorschrijft. Dan zeg je: er is iets mis met jou. Terwijl er iets mis is met ons, de maatschappij.”

Door: Redactie Nationale Zorggids