Normal_ritalin

Ritalingebruikers hebben meer last van bijwerkingen dan adhd’ers die andere medicijnen slikken. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van patiëntenvereniging Impuls. Huisartsen blijven de medicatie echter voorschrijven omdat ze onvoldoende kennis hebben van de andere beschikbare middelen en omdat Ritalin het enige adhd-medicijn is dat vergoed wordt. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) schrijft de werkzame stof van Ritalin, methylfenidaat, voor als voorkeursmiddel. Dat terwijl het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hierover vorige week zijn zorgen uitte. Gebruik voor volwassenen is niet goedgekeurd door CBG vanwege onder meer een verhoogd risico op cardiovasculaire (hart- en vaatziekten) en psychische bijwerkingen. Onderzoekscentrum Lareb heeft hierover inmiddels honderden meldingen ontvangen.

Maar, zo schrijft het CBG: “Het is aan de arts om te bepalen of het medicijn wel in individuele gevallen nuttig kan zijn. Zowel patiënten als behandelaars moeten zich bewust worden van de risico’s.”

Patiëntenvereniging Impuls vindt dat artsen Ritalin vooralsnog moeten blijven voorschrijven, maar hierbij wel rekening houdt met de gezondheid van iedere individuele patiënt. 

Door: Redacie Nationale Zorggids