Logo_logo_ambulance-amsterdam

De inzet van de psycholance in de gemeente Amsterdam wordt verder uitgebreid. Hiervoor heeft Ambulance Amsterdam een subsidie ontvangen van ZonMw, het stimuleringsprogramma dat ontwikkelingen in de zorg bevordert. De psycholance vervoert verwarde mensen en personen met psychiatrische problematiek die voorheen door de politie werden vervoerd. Dit meldt Skipr. 

De uitbreiding zorgt er onder andere voor dat er een 24-uursvoorziening komt die acuut en gepland psychiatrisch vervoer regelt. Hierdoor kunnen de mensen in een speciaal uitgeruste ambulance vervoerd worden en krijgen zij direct passende hulp. Het vervoer door de politie is niet alleen een belasting voor het lokale korps, maar de politie heeft ook niet altijd de juiste kennis in huis om verwarde mensen te voorzien van de juiste zorg. Het komt dan ook regelmatig voor dat een verward persoon in de cel wordt gezet, in plaats van dat deze naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg wordt gebracht.

De politie in Amsterdam vervoert nu nog maar 10 procent van de verwarde mensen en personen met psychiatrische problemen. Voorheen was dat zo’n 80 procent van de meldingen. Echter kan het voorkomen dat de psycholance niet acuut inzetbaar is. Daarom wil Ambulance Amsterdam ambulanceverpleegkundigen extra trainen in de psychiatrische zorg. Zo kan altijd de juiste zorg verleend worden aan verwarde en psychiatrische mensen.

Door: Redactie Nationale Zorggids