Logo_nva_autisme_logo

Attractiepark De Efteling accepteert vanaf nu de Autipas voor mensen met autisme die gebruik willen maken van de speciale faciliteiten. Het attractiepark kwam in opspraak omdat mensen met een beperking een doktersverklaring moesten overleggen voordat zij gebruik mogen maken van de rolstoelingangen. De pas geeft op discrete wijze informatie over de beperking van de persoon met autisme en het kan bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) worden aangevraagd. Dit meldt NVA.

Inmiddels heeft het pretpark het beleid al aangepast, waardoor de verplichte doktersverklaring niet meer noodzakelijk is. Dit was niet alleen een tijdrovend en duur klusje, maar het schendt ook het beroepsgeheim tussen arts en patiënt. Wie nu een dagje uit wil, kan online een formulier invullen voor de aanvraag van speciale voorzieningen en het kan ook ter plekke in het park worden geregeld. Hierdoor kunnen ook mensen met een beperking spontaan een dagje naar het pretpark gaan, nu het vooraf opstellen van een doktersverklaring niet meer noodzakelijk is.

Er kan nog steeds gevraagd worden om een bewijs van de beperking. Dit wordt steekproefsgewijs gedaan, of wanneer er twijfel is over de beperking van de persoon in kwestie. Een Autipas of gehandicaptenparkeerkaart kan daarbij volstaan. “Mensen mogen vanaf nu zelf aangeven in hoeverre ze wel of niet in staat zijn om gebruik te maken van de standaardingangen, die verantwoordelijkheid ligt voortaan bij henzelf”, zegt Femke van Es, woordvoerder van De Efteling. De maatregel was in eerste instantie ingesteld om misbruik van de speciale voorzieningen en mogelijk kortere wachtrijen tegen te gaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids