Normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

Vijf procent van de mantelzorgers die zorgt voor een naaste met dementie denkt weleens aan zelfmoord. Dit blijkt uit onderzoek van epidemioloog Karlijn Joling van het VUmc. Ongeveer veertig procent van de mantelzorgers die de zorg voor een dementerende naaste heeft een ernstige depressie. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Twee jaar lang vulden 193 mantelzorgers om de drie maanden een vragenlijst in. Wat bleek was dat zij rondom het tweede jaar van zorg last kregen van suïcidale gedachten. Joling denkt dat dit komt doordat de zorg dan zwaarder wordt doordat de gezondheid van hun naaste achteruit gaat. Bovendien verandert het gedrag en vermindert de zelfstandigheid.

Mantelzorgers die zich suïcidaal voelen, hebben meer gezondheidsproblemen dan andere mantelzorgers. Ze voelen zich tevens ongelukkiger en eenzamer. “Ook hebben zij vaker het gevoel dat ze de zorg van hun partner niet goed aankunnen”, aldus Joling. Volgens haar is het moeilijk om deze depressieve gevoelens weg te halen bij mantelzorgers. Zij onderzocht bijvoorbeeld of familiebijeenkomsten hielpen, echter bleek deze bijeenkomsten geen positief effect te hebben.

Alzheimer Nederland zoekt samen met Mezzo naar mogelijkheden om mantelzorgers te verlichten. Beide organisaties denken dat mantelzorgers met dementerende naasten geholpen kunnen worden als hen de zorg soms uit handen genomen wordt. Ook een case-manager die de mantelzorger en patiënt van dichtbij begeleidt, kan van meerwaarde. Hiervoor is in Nederland echter een lange wachtlijst op dit moment. 

Door: Redactie Nationale Zorggids