Normal_oordoppen-geluid-overlast-doof

De gemeente Hoogezand-Sappermeer heeft een jonge Alzheimer-patiënte geadviseerd om extra angstmedicatie te nemen en de rolluiken te sluiten om haar klachten te verminderen. Dit advies kwam nadat de 49-jarige vrouw de gemeente had verzocht de straat voor haar huis te isoleren. Het geluid zou de vrouw angstig maken en haar klachten verergeren. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

De Groningse afdeling van Alzheimer Nederland is niet te spreken over de stelling van de gemeente. Door ramen en rolluiken permanent te sluiten om geluidsoverlast te verminderen, zou de vrouw in een isolement komen te leven. “Voor mensen met dementie, vooral in een fase waarin ze nog veel zelf kunnen, is het juist zaak dat er geen opgesloten gevoel ontstaat”, zegt Alzheimer Nederland. De vrouw, haar man en dochter zouden vanuit hun woning dan ook niet meer naar buiten kunnen kijken.

De problemen ontstonden voor de vrouw toen de straat voor haar huis veranderde van een doodlopende straat in een doorgaande weg. De voorbij razende auto’s geven de vrouw meer last. Daarom kwam de gemeente met de tip om altijd achtergrondgeluid aan te hebben in huis, zoals een televisie of radio. Alzheimer Nederland vindt niet dat de gemeente iemand mag dwingen om altijd met achtergrondgeluid te moeten leven. “De oorzaak van het probleem, met verminderen van doorgaand verkeer door die straat, wordt niet aangepakt.”

De Alzheimer-patiënt heeft bezwaar aangetekend bij de gemeente. Die zal vooralsnog niets voor de vrouw doen wat betreft geluidsisolatie van de betreffende weg.

Door: Redactie Nationale Zorggids