Normal_depressie

Een groot deel van de mantelzorgers heeft vanwege de zorg voor een familielid met dementie last van klachten als depressiviteit en angst. Het blijkt dat bijna 40 procent van deze mantelzorgers binnen twee jaar ernstige depressieve symptomen ontwikkelt. Van deze groep heeft zo'n 5 procent zelfmoordgedachten of overweegt zichzelf iets aan te doen. ZonMW financiert een aantal onderzoeken naar mantelzorgondersteuning en draagt op deze manier bij aan de preventie van psychische klachten bij mantelzorgers. Dat meldt ZonMw. 

Eén van de projecten van ZonMw gaat over de ontwikkeling van een onderwijsprogramma voor ondersteuning van mantelzorgers rond ouderen met dementie. Signaleren van overbelasting en het aanbieden van respijtzorg (de mogelijkheid om zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen) komen hierbij aan de orde.

De gegevens zijn verzameld in een eerder onderzoek naar effecten van familiegesprekken op de psychische gezondheid van mantelzorgers van dementiepatiënten. ZonMw streeft ernaar dat data herbruikbaar zijn voor vervolgonderzoek. In nieuw onderzoek stimuleert ZonMw waar mogelijk het benutten van bestaande data. 

Door: Redactie Nationale Zorggids