Normal_slaap_slapen_ogen_dicht_vrouw_depressie

Eenzaamheid kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen. Volgens onderzoekers van King’s College London hebben mensen die eenzaam zijn hier 24 procent meer kans op. De vermoeidheid ontstaat door een onrustig slaappatroon, omdat zij zich mogelijk minder veilig voelen dan mensen die niet eenzaam zijn. De onderzoekers noemen iemand eenzaam wanneer zij het gevoel hebben dat zij hun naasten en vrienden niet kunnen bereiken. Dat meldt NU.nl.

De Britse onderzoekers legden ruim tweeduizend  tweelingen van achttien en negentien jaar een vragenlijst voor over vriendschap, eenzaamheid, isolatie en buitensluiting. Ook werd hun slaapgedrag geanalyseerd en werd hen naar hun concentratievermogen en slaapstabiliteit gevraagd.

Bijna 30 procent van de deelnemende tweelingen voelde zich af en toe eenzaam en vijf procent had er vaker last van. Vooraf hielden de onderzoekers al rekening met psychische problemen in combinatie met slaapproblemen of eenzaamheid. De gevoelens van eenzaamheid komen volgens de onderzoekers voort uit een gevoel van onveiligheid. Daarom keken de onderzoekers ook naar het verleden van de deelnemende jongeren, en of daar misdaad of geweld in voorkwam. Mensen die hier vroeger inderdaad aan waren blootgesteld hadden 70 procent meer last van eenzaamheid gekoppeld aan slaapproblemen.

Vast te stellen is dus dat geweld een rol speelt in de relatie tussen eenzaamheid en een slechte nachtrust. Zij voelen zich daardoor bijvoorbeeld minder veilig en durven niet goed te slapen. “Weinige slaap is één van de redenen waardoor iemand zich eenzaam gaat voelen. Daarom is het van belang dat iemand op tijd hulpt zoekt om deze negatieve gedachten te behandelen. Anders bestaat er de kans dat er een vicieuze cirkel ontstaat”, zegt professor Louise Arseneault. 

Door: Redactie Nationale Zorggids