Normal_stress__zorgen__depressief

Mensen die gevoelig zijn voor allerlei prikkels van buitenaf, zogenaamde High Sensitive Persons, lijken vatbaarder voor middelengebruik dan anderen. Toch is er maar heel weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen hoogsensitiviteit en het gebruik van verslavende middelen. Het ERANID-project STANDUP moet hier verandering in brengen. Dat meldt ZonMw. 

Volgens projectleider dr. Judith Homberg van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben mensen die hoog scoren op Sensory Processing Sensitivity – dat wil zeggen dat ze hooggevoelig zijn – ook bovengemiddeld veel last van stress. Een gevolg is dat wanneer er teveel (negatieve) prikkels zijn het brein deze niet meer kan verwerken. En dat levert stress op. Ongeveer 20 procent van alle volwassenen is hooggevoelig.

Het is juist die stressfactor die hen volgens Homberg vatbaarder maakt voor verslavende middelen. Of er daadwerkelijk een relatie tussen hooggevoeligheid en middelengebruik daadwerkelijk is, is nog niet echt wetenschappelijk bewezen, al zijn er diverse aanwijzingen die in die richting wijzen

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met teams in Italië, Zwitserland en Frankrijk. In Zwitserland en Frankrijk bestaan grote ‘cohorten’; groepen gebruikers van verslavende middelen die meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. In deze onderzoeken worden dankzij het ERANID-project nieuwe vragen toegevoegd over hoogsensitiviteit. Dat moet onder andere duidelijk maken of en in hoeverre hooggevoeligheid inderdaad een factor van belang is bij de groep gebruikers.

Homberg zelf werkt aan onderzoek naar een diermodel met ratten. Gebleken is dat ook dieren hooggevoelig kunnen zijn, waardoor er meer mogelijkheden zijn om hier onderzoek naar te doen. Uiteindelijk hoopt Homberg dat al het onderzoek leidt tot een aangepaste therapie voor hooggevoelige mensen die middelen gebruiken. Onderzocht zal worden of blootstelling aan dergelijke omgevingsstimuli, en welke precies, leidt tot een vermindering van drugsgebruik door hooggevoelige mensen.

Het European Research Area Network on Illicit Drugs (ERANID) is een internationaal samenwerkingsverband in het kader van de Europese Unie. In ERANID werken verschillende wetenschappelijke disciplines en diverse Europese landen samen. ZonMw is namens Nederland één van de partners in het samenwerkingsverband en coördineert het traject.

Door: Redactie Nationale Zorggids