Normal_tralies__ggz__tbs__gevangen__crimineel24

Tbs-kliniek de Woenselse Poort had in 2014 een groep zware tbs’ers onder zijn hoede, waar het personeel niet tegen opgewassen was. Ambtenaren lieten destijds al weten dat plaatsing van deze tbs’ers niet verstandig was, echter luisterde de directe van de instelling hier niet naar. Hierdoor zijn er de afgelopen jaren diverse incidenten geweest tussen cliënten en medewerkers van de Woenselse Poort. Dat meldt Omroep Brabant op basis van zelf opgevraagde gegevens vanuit de Wet openbaarheid van bestuur. 

De problemen waar de Woenselse Poort de afgelopen jaren mee kampte, zoals geweldsincidenten, zelfmoord(pogingen) en drugsgebruik, kwamen voort uit de besluiten van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) die tbs’ers op locaties plaatst. Zo ging deze onder meer over tot het plaatsen van zware tbs’ers.

De DJI besloot deze tbs’ers in de Woenselse Poort te plaatsen omdat andere klinieken dicht gingen of aan het afbouwen waren. De Woenselse Poort liet destijds weten hier geen problemen mee te hebben, maar hiervoor wel betaald wilde worden. Het personeel van de kliniek kon de vele tbs’ers echter niet aan, waardoor het aantal geweldsincidenten daar toenam. Uit de documenten blijkt dat de directe het DJI liet weten dat het personeel voldoende getraind was, terwijl er achteraf onvoldoende gekwalificeerd personeel aanwezig bleek te zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids