Normal_telefoon__app__apps__data__mobiel

Zorginstantie Dimence uit Almelo heeft via andere zorginstellingen onbedoeld een waarschuwingsmail over een zelfmoordspel doorgestuurd naar Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ). Als gevolg daarvan heeft de Zwolse scholengemeenschap Van der Capellen ouders van leerlingen gewaarschuwd voor het spel. Dat meldt de Stentor.

Het online spel Blue Whale Challenge daagt jongeren uit om in vijftig stappen zelfmoord te plegen. Zorginstantie Dimence ving begin deze maand een patiënt op die vermoedelijk meedeed aan het lugubere spel. Een medewerkster van Dimence stuurde vervolgens waarschuwingsmails rond met als doel, zo blijkt nu, collega’s uit het eigen vakgebied op de hoogte te brengen.

De Blue Whale Challenge zou niet eens echt zijn maar een hoax: een bericht dat echt lijkt, maar dat niet is. Toch kan ook dan het spel gevaarlijk zijn vanwege de kans op na-apen. Bestaat er het vermoeden dat een jongere meedoet aan het spel, dan maken ggz-instellingen daar melding van bij 113 Online. Joyce van der Vegte, woordvoerster van Dimence, zegt dat dit landelijk is overeengekomen.

Toen de Zwolse scholengemeenschap de mail kreeg, werd er meteen actie ondernomen om de ouders van leerlingen te waarschuwen. Van der Vegte noemt het vervelend dat de mail breder is verspreid en er zo door scholen eigen conclusies aan verbonden zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids