Normal_injectie_spuit_naald_isabella_002

Een medicijn dat in 1916 werd ontwikkeld om Afrikaanse slaapziekte en rivierblindheid te behandelen, kan mogelijk ook de klachten van autisme verkleinen. Dit blijkt uit een kleinschalige klinische studie in Amerika. Het middel suramine hoeft slechts in lage dosis gegeven te worden om zichtbare resultaten te boeken. Dit meldt Scientias.

Aan het onderzoek naar het middel deden tien jongens met autisme mee in de leeftijd tussen 4 en 14 jaar. Vijf kregen suramine toegediend per injectie, de andere vijf kregen een placebo. Uit de klinische studie blijkt dat door het middel verbeteringen zichtbaar waren die andere medicijnen nog nooit eerder hadden laten zien. Zo begonnen twee kinderen die nog nooit hadden gepraat opeens hele zinnen te vormen. Een andere jongen die het middel kreeg, werd kalmer en zocht contact met de arts, verpleegkundige en zijn vader. De kinderen die het placebo kregen, vertoonden geen verbetering.

De onderzoekers denken dat de Cell Danger Response (CDR) een rol speelt bij de ontwikkeling van autisme. Hierbij blijven de cellen steken in een soort permanente staat van gevaar of beschadiging. Dit zou in de vroege ontwikkeling van het kind tot autisme kunnen leiden. Suramine zorgt ervoor dat de cellen zich niet langer in die gevarenstaat bevinden en weer het werk kunnen doen dat de bedoeling is.

Hoewel de resultaten op het eerste gezicht positief stemmen, zeggen de onderzoekers dat er eerst meer en grootschaliger onderzoek nodig is om effecten van suramine op kinderen met autisme met zekerheid vast te stellen. Het honderd jaar oude medicijn heeft weinig bijwerkingen door de lage dosis die nodig is. Wel moet het middel langdurig gebruikt worden om het effect te behouden.

Door: Redactie Nationale Media