Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen het tweetal dat ervan wordt verdacht Jesse van Wieren uit Leens te hebben gedood. Beide waren ten tijde van de moord in het Groningse Kloosterburen onder behandeling voor psychische problemen bij Stichting Keroazie.

Rhowan P. en Desiree G. uit Kloosterburen staan voor de rechtbank in Groningen terecht voor de gewelddadige dood van de 28-jarige Jesse Van Wieren. De man was sinds een cafébezoek in Kloosterburen in de nieuwjaarsnacht van 2016 vermist. Zijn lichaam werd een kleine week later gevonden in de achtertuin van het stel, dat woonde in huisvesting van Keroazie. Bij de woning lagen ook zes vuilniszakken met onder meer bebloede kledingstukken van Van Wieren.

Op de eerste zittingsdag, woensdag, verklaarden P. en G. dat zij “stomdronken” waren toen Van Wieren om 03.00 uur 's nachts bij hen aanbelde, op zoek naar drugs. Volgens hen lokte hij, onder invloed van drank en drugs, een vechtpartij met ze uit. G. zou Van Wieren daarbij hebben geslagen met een stofzuigerstang. Rhowan P. stak hem na een worsteling 23 keer in zijn nek.

Tegenover de rechters beklaagde P. zich over de hulpverleners die hem destijds begeleidden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de toezichthouder van gemeente De Marne concludeerden in maart in een rapport dat de begeleiding van diverse zorginstellingen op het gebied van verslavingszorg tekort was geschoten. Ook werden signalen over huiselijk geweld tussen beide verdachten genegeerd.

De ouders van Van Wieren vertelden eerder deze week in de rechtbank dat hun zoon “geen ruziezoekende jongen was”. “Jesse was geen heilig boontje, maar die jaren lagen ver achter ons. Als de hulpverleners hadden gedaan wat ze moesten doen, was het anders gelopen”, zegt de vader van Van Wieren.

Door: ANP