Normal_geld_rekenmachine

GGZ Rivierduinen heeft in 2016 een verlies van 8,3 miljoen euro geleden, zo blijkt uit de meest recente jaarrekening. De ggz-instelling die operationeel is in de regio Leiden, Alphen en Gouda voldoet daarmee ook niet meer aan de eisen van de huisbank. Dat meldt het Leidsch Dagblad. 

Op dit moment is GGZ Rivierduinen druk aan het onderhandelen met de bank zodat er niet meer problemen ontstaan. Tot het einde van dit jaar geldt in ieder geval een gedoogregeling. Of de ggz-instelling tegen het einde van 2017 wél aan de eisen voldoet is nog niet duidelijk.

“Eind 2017 zullen naar huidig inzicht de vereiste bankconvenanten mogelijk niet gehaald worden. Rivierduinen is afhankelijk van de bank voor het opnieuw verkrijgen van een ‘waiver’ in geval van niet voldoen aan de normen”, aldus de raad van bestuur. Een waiver betekent dat de bank de situatie voor een bepaalde tijd gedoogd.

Mocht de bank toch besluiten de situatie niet meer te gedogen, bestaat de mogelijkheid dat deze de openstaande schuld van zeven miljoen euro opeist. Een faillissement lijkt echter niet in de lijn der verwachting.

De ontstane geldproblemen zijn een gevolg van de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Met een kleiner budget en minder personeel moeten ggz-instellingen hetzelfde werk doen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids