Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Muziek geeft een gevoel van veiligheid, geborgenheid en van thuiskomen. Het brengt welbevinden en kan daarmee de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren. Met die woorden sloot demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zijn lezing af tijdens het symposium “Muziek & Dementie” op het Cityproms-festival in Leeuwarden. Dat meldt Rijksoverheid. 

Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie: zes jaar thuis en twee jaar in een zorginstelling. De dementie is dan vergevorderd. Onderdeel van de persoonsgerichte zorg en ondersteuning aan mensen met dementie kan muziek zijn. Van Rijn: “Door muziek te gebruiken kunnen naasten en verzorgers in contact komen met mensen met dementie. Muziek is nu eenmaal een uitstekende manier om je beter te laten voelen en momenten te herinneren”. 

In Nederland leven naar schatting 260.000 mensen met dementie. Dat aantal stijgt in 2050 tot 400.000, omdat Nederland meer ouderen krijgt die bovendien steeds ouder worden. Met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op dementie toe.

Van Rijn kondigde al eerder aan dat de komende jaren een miljoen Nederlanders worden bijgespijkerd over dementie. De bewindspersoon wil daarmee het besef en het begrip van de samenleving voor dementie vergroten. Iedereen kan daarnaast door middel van een korte online training dementievriendelijk worden. Intussen hebben 25000 mensen de training met succes gevolgd.

Ook investeert het kabinet van 2016 tot en met 2020 in totaal 54 miljoen euro in de drie pijlers van het Deltaplan Dementie. 32 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke hersenaandoening , 6 miljoen euro voor verbetering van dementiezorg en 16 miljoen euro voor de dementievriendelijke samenleving. 

Door: Redactie Nationale Zorggids