Normal_wiskunde_rekenmachine_rekenen_les

Ongeveer 30 procent van de zorginstellingen heeft de deadline voor het inleveren van de jaarrekening niet gehaald. Vooral ggz-instellingen hebben hun cijfers nog niet ingeleverd. Dit heeft te maken met de declaratieproblemen waarmee de geestelijke gezondheidszorg de afgelopen tijd mee kampt. De deadline verstreek op 1 juni. Dat meldt het Financieel Dagblad die hier zelf onderzoek naar deed.

Zo’n duizend van de 2.874 zorginstellingen die een jaarrekening moeten indienen hadden dat op 22 juni nog steeds niet gedaan. Een klein deel van deze zorgaanbieders heeft uitstel aangevraagd, waarvan 23 daadwerkelijk uitstel hebben gekregen.

Ggz-instellingen blijken vooral problemen te hebben met de boekhouding, wegens het gesteggel met de zorgverzekeraars. Beide partijen hebben een andere interpretatie van de regels. Vorig jaar kregen alle instellingen in de geestelijke gezondheidszorg voor de derde maal uitstel. Dit jaar geldt dat echter niet meer, zei minister Schippers van Volksgezondheid vorig jaar mei.

“Meer en meer zorginstellingen hebben moeite met het op tijd inleveren van de jaarrekening. Niet alleen omdat het systeem complexer is geworden, maar ook omdat er bij mij zorginstellingen sprake is van continuïteitsperikelen. In sommige gevallen is een waiver van de bank nodig en dat kost tijd en geld”, legt Rob Leensen uit. Hij is partner bij EY en voorzitter van Coziek, een platform voor accountants.

Door: Redactie Nationale Zorggids