Normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

Er is een directe relatie tussen schade aan de haarvaten (de microcirculatie) en depressie. Schade aan de microcirculatie verhoogt de kans op het krijgen van een depressie met 20 tot 50 procent. Dat hebben onderzoekers van het Maastricht UMC+ vastgesteld. Dat meldt het ziekenhuis. 

Patiënten die lijden aan diabetes type 2 hebben een twee keer zo groot risico op het ontwikkelen van een depressie als gezonde personen. Waarom dat zo is, was tot nu toe niet bekend. Wel was al langer bekend dat diabetes type 2 (evenals hoge bloeddruk) leidt tot schade aan de microcirculatie, de kleinste bloedvaten van het vaatstelsel.

Een slecht functionerende microcirculatie komt veelvuldig voor bij volwassenen. Het hoeft niet onmiddellijk negatieve consequenties te hebben, omdat de natuur behoorlijk wat reservecapaciteit heeft ingebouwd. Maar als er te veel schade is ontstaan, heeft dat wel degelijk consequenties. De haarvaten leveren zuurstof en voeding aan alle delen van het lichaam, en dus ook naar de regionen in de hersenen die onze stemming reguleren. En als die aanvoer gemankeerd is, wordt onze stemming negatief beïnvloed. 

De onderzoekers baseren hun conclusies op literatuurstudie, maar ook op eigen metingen van de microcirculatie die verkregen zijn door middel van beeldvorming (MRI), biomarkers in het bloed, en onderzoek naar het functioneren van de haarvaten in onder meer de huid en het netvlies. Die metingen van de haarvaten, verricht in het kader van De Maastricht Studie, zijn buitengewoon lastig. Schade aan de grote vaten is relatief gemakkelijk vast te stellen, maar de haarvaten laten zich maar moeilijk meten, omdat de minste of geringste beweging van de proefpersoon de meting verstoort en onbetrouwbaar maakt.

Door: Redactie Nationale Zorggids