Normal_martin_van_rijn_vws

Er wordt voorlopig nog geen besluit genomen over cliënten met een psychiatrisch probleem en de toegang tot de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit heeft demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid vorige week laten weten. Hij wil dat het toekomstig kabinet hierover een besluit neemt. Teleurstellend, vindt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Want cliënten met een verstandelijke beperking en een psychiatrisch probleem weten vaak niet hoe de benodigde zorg en ondersteuning betaald wordt. Dat meldt VGN.

Hoewel Zorginstituut Nederland in 2015 al advies gaf over het toelaten van psychiatrie aan de Wlz, is dat tot nu toe niet gebeurd. Cliënten met psychiatrische problemen die 24-uurs zorg nodig hebben of permanent toezicht, krijgen nog geen toegang tot de Wlz. Indien psychiatrie wordt toegelaten, zouden zij eindelijk gebruik kunnen maken van zorg en ondersteuning vanuit de Wet langdurige zorg.

Wat als dat wel gebeurt? Dit vroeg Van Rijn onderzoeksbureau HHM. Op basis van de cijfers van HHM zouden tussen de 11.750 en 16.250 cliënten in de ggz toegang kunnen krijgen tot de Wet langdurige zorg. VGN plaatst hierbij wel een kanttekening, omdat de organisatie zich afvraagt of cliënten met meervoudige problemen wel bij dit onderzoek zijn betrokken.

De VGN vindt het jammer dat er nog geen besluit worden genomen omtrent deze problematiek. Cliënten die 24-uurs zorg nodig hebben of onder permanent toezicht moeten staan, blijven hierdoor nog langer in het duister tasten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids