Normal_depressie_alleen_vrouw

Wie last heeft van psychische problemen en een schouderoperatie ondergaat zou daarna ook behandeld moeten worden voor zijn geestelijke klachten. Dit zou de operatie succesvoller kunnen maken. Chirurg Rinco Koorevaar van het Deventer ziekenhuis ontdekte dat een significante relatie tussen het succes van een schouderoperatie en psychische problemen. Dat melden het Deventer Ziekenhuis en de Stentor.

Ongeveer een derde van de Nederlanders kampt met schouderklachten, waarvan dertig procent ook nog eens last heeft van psychische problemen. Wie na de operatie nog steeds last heeft van deze problemen, ervaart vaker pijnklachten dan iemand die geen psychische problemen heeft, zo blijkt uit het onderzoek van Koorevaar. Het herstel is in principe even goed, echter ervaren mensen met een minder goede geestelijke gesteldheid dit anders.

Hiermee is aangetoond dat opereren nuttig is bij iemand met geestelijke problemen. In het najatrect is het bovendien niet alleen aan te raden om pijnklachten, maar ook psychische klachten te behandelen.

“Deze patiënten hebben beduidend meer klachten. Behandeling ervan zou een positieve invloed kunnen hebben op schouderklachten. Veel pijnklachten worden door patiënten met psychische klachten uitvergroot, daar waar mensen zonder psychische klachten niet moeilijk doen over lichte restklachten na een operatie”,aldus Koorevaar.

In een interview met de Stentor legt Koorevaar uit dat artsen vaak terughoudend zijn in het opereren van mensen met psychische klachten, omdat werd aangenomen dat de behandelresultaten erna slechter zouden zijn. Koorevaar zegt te hebben aangetoond dat niet niet klopt.

De onderzoeker volgde 2,5 jaar lang ruim driehonderd mensen. Voorafgaand aan de operatie werd hen gevraagd een vragenlijst in te vullen over hun geestelijke gesteldheid. Op de lijst stonden ook vragen over hun pijnniveau. Twaalf maanden na de operatie werden de patiënten opnieuw benaderd met en vragenlijst, waarin ze nogmaals moesten aangeven wat hun klachten waren en in hoeverre deze in de tussentijd waren verbeterd. Koorevaar wil uitzoeken of een psychische behandeling de overgebleven lichamelijke klachten helpt verdwijnen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids