Normal_stress__zorgen__depressief

Het brein heeft kans op ernstige veroudering wanneer zich een stressvolle situatie voordoet. Gebeurtenissen als ontslag, overlijden of scheiding zorgen ervoor dat iemand later in het leven mentaal minder goed functioneert. Zo is het denken en het geheugen aangetast, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Wisconsin. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Of stress ook tot dementie leidt durven de onderzoekers niet te zeggen. “We weten dat langdurige stressvolle gebeurtenissen in ons leven invloed hebben op onze gezondheid, dus het is geen verrassing dat deze studie aangeeft dat deze gebeurtenissen ook invloed kunnen hebben op ons geheugen en denken later in ons leven”, aldus Doug Brown, onderzoeksdirecteur bij de Alzheimer Society.

De studie is nog niet gecontroleerd door collega’s, dus er is nog niet met volle honderd procent zekerheid te zeggen wat stress exact doet met onze hersenen. Wel durven de onderzoekers te stellen dat mensen die leven in achterstandswijken betere ondersteuning nodig hebben, omdat 

Zo is onlangs in Den Haag al een pilot gestart waarin mensen met financieel problemen worden ondersteund. Problemen met geld is een grote stressveroorzaker en mensen die zich in een dergelijke situatie begeven inden het moeilijk om structureel aan een oplossing te werken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids