Logo_nieuw-leiderschap-eigenaarschap-case-ggzbreburg

GGz Breburg gaat van start met een innovatieve vorm van begeleid wonen voor jongeren. De nieuwe methode blijkt al succesvol bij volwassenen, zegt de organisatie. Daarom wil de Tilburgse instelling de woonvorm ook gaan aanbieden voor jongeren tussen de 16 en 28 jaar die kampen met een psychiatrische stoornis of een verslaving. Dit meldt Brabants Dagblad.

De nieuwe methode voor begeleid wonen werkt volgens het zogenoemde Assertive Recovery Traid-model. Het doel is de jongeren te leren hoe zij zelfstandig kunnen leven, en dat binnen één jaar. De jongeren krijgen van hun begeleiders ondersteuning bij hun herstel. Daarbij wordt vooral gewerkt aan hun gezondheid, identiteitsbeeld, maatschappelijke rol en hun functioneren in het dagelijks leven.

De woonvorm wordt in twee maten van intensiteit aangeboden. Het zogenoemde 'gespikkeld' wonen is de lichtere vorm en gaat binnenkort al van start bij GGz Breburg. De deelnemende jongeren huren zelf een eigen woonruimte in Tilburg en krijgen begeleiding van ggz-medewerkers. Bij de zwaardere vorm, 'geclusterd' wonen, krijgen de deelnemers een plek in een gezamenlijk pand waar 24 uur per dag begeleiding aanwezig is. Voor deze woonvorm zoekt GGz Breburg nog een locatie.

Door: Redactie Nationale Zorggids