Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

De gemeente Hoogeveen heeft cliënten van twee locaties van zorginstelling BenEffectief acuut overgeplaatst. De kwaliteit van de zorg van de zorginstelling voor beschermd wonen zou zeer gebrekkig zijn. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Naar aanleiding van klachten over de kwaliteit van de zorg bij BenEffectief startte de gemeente Hoogeveen een onderzoek. Na overleg met de inspectie voor de gezondheidszorg is besloten om acuut in te grijpen bij de instelling BenEffectief. Elf bewoners van twee locaties zijn per direct ondergebracht bij andere zorginstellingen in Drenthe en Groningen. Zij vallen onder verantwoordelijkheid van de gemeente als indicatiesteller en financierder. De gemeente besloot daarom in te grijpen voordat zich ernstige incidenten zouden voordoen.
 
Volgens wethouder Erik Giethoorn was er te weinig toezicht vanwege personeelstekorten. De bewoners werden aan hun lot overgelaten en ‘s nachts was er soms zelfs helemaal geen personeel aanwezig. Onverantwoord, volgens de wethouder, want deze bewoners hebben 24 uur per dag zorg en begeleiding nodig vanwege ernstige gedragsstoornissen of verslavingsproblemen. De inspectie voor de gezondheidszorg stelt een onderzoek in.
 
BenEffectief biedt woonbegeleiding, dagbesteding en ambulante hulp. De zorgaanbieder heeft vestigingen in Hoogeveen, Meppel, Nijmegen en Nunspeet.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids