Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

Biochemicus Karensa Broersen heeft een beurs van Fullbright Scholarship en Alzheimer Nederland ontvangen om in de Verenigde Staten onderzoek te doen naar Alzheimer. Broersen, verbonden aan de Universiteit Twente, gaat dit samen doen met Nobelprijswinnaar Randy Schekman. Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van de ziekte op moleculair niveau. Dit meldt Alzheimer Nederland. 

Schekman is een bekende celbioloog die in 2013, samen met twee collega’s, een Nobelprijs won. Hij ontdekte hoe het mechanisme werkt dat het belangrijkste transportsysteem in menselijke cellen regelt. Broersen gaat samen met hem onderzoeken hoe zieke cellen gezonde cellen besmetten. De biochemicus wil daarbij de nadruk leggen op de ontwikkeling van Alzheimer.

“Het is fantastisch om met hem te gaan werken. Zijn hele veld van expertise en hoe hij het aanpakt is heel speciaal”, zegt Karensa Broersen. Zij zal in ieder geval zes maanden lang onderzoek doen op de Universiteit van Californië in Berkeley. Ze heeft hiervoor een beurs ontvangen van Fullbright Scholarship. Omdat deze beurs niet alle kosten dekt, heeft Alzheimer Nederland de biochemicus een beurs van 12.500 euro geschonken. Ook de faculteit van Universiteit Twente en het Mira Instituut hebben geholpen met de financiering.

Door: Redactie Nationale Zorggids