Normal_jeugdzorg546

De wachtlijsten voor jongeren die via de jeugdrechter therapie opgelegd krijgen lopen op. Sommige jongeren moeten een jaar lang wachten op forensische jeugdhulp, blijkt uit eigen onderzoek van de Volkskrant. Dat meldt de Volkskrant. 

Volgens de Volkskrant heeft de overheveling van de jeugdhulp naar gemeenten deels te maken met de oplopende wachtlijsten. Zo zou de onwennigheid van gemeenten bijdragen aan de wachttijden. Ondanks een veroordeling van de jeugdrechter, worden jongeren alsnog niet geplaatst. De bevindingen van de krant worden bevestigd door het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming en diverse organisaties in de jeugdpsychiatrie.

“Na de zomer gaan de jeugdreclassering, de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie met de gemeenten praten over het aanbod van jeugdhulp en de behoeften van de strafrechtketen”, zegt een woordvoerder van het OM.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het nieuwe jeugdhulpstelsel lastig en ligt het niet per se aan de bureaucratie bij gemeenten. Jeugdrechters weten vaak niet met welke gemeenten zorgaanbieders een contract hebben afgesloten en waar wachtlijsten van kracht zijn. Hierover gaat VNG in gesprek met justitie. Ook is het aantal beschikbare plekken afgenomen wegens bezuinigingen in de specialistische jeugdhulp, zegt een woordvoerder van een jeugdpsychiatrisch centrum. Een andere reden kan zijn dat de jeugdreclassering onvoldoende druk legt op gemeenten. Zodoende krijgen jongeren niet de opgelegde hulp. 

Door: Redactie Nationale Zorggids