Normal_neurologie-hersenen

Dit jaar kregen veertien excellente onderzoekers een Vidi-subsidie. Hiervoor komen onderzoekers in aanmerking die door een geslaagde postdocperiode een eigen onderzoekslijn hebben opgezet en door willen groeien naar het leiden van een eigen onderzoeksgroep. Prof.dr. Odile van den Heuvel is een van hen. Zij gaat onderzoek doen naar OCD, ofwel obsessieve-compulsieve stoornis. Dat meldt ZonMw. 

OCD is een mentale ziekte die ontstaat door een verstoring in de ontwikkeling van de hersenen. Belangrijkste kenmerk is een obsessieve drang om bepaalde handelingen uit te voeren. Deze handelingen verstoren op hun beurt de hersenen. Met een vidi-subsidie gaat Van den Heuvel van VU medisch centrum testen hoe magnetische hersenstimulatie bijdraagt aan het trainen van gezond gedrag in patiënten met therapieresistente dwang.

Van den Heuvel vertelt: “Mijn visie op psychiatrische ziekten is na jaren onderzoek veranderd. Waar ik opgroeide met de gedachte dat de hersenen het gedrag bepalen, ben ik door mijn onderzoek naar de obsessieve-compulsieve stoornis gaan zien dat het omgekeerde ook geldt: eindeloze dwanghandelingen vormen de hersenen, door de kracht van herhaling.” De grote beperking in het onderzoek wereldwijd is dat de meeste resultaten gebaseerd zijn op volwassen patiënten die vaak al 20 tot 30 jaar dwangklachten hebben, aldus Van den Heuvel. ‘Als je de hersenen dan bestudeert, weet je niet wat oorzaak en wat gevolg van ziekte is. De oplossing is een levensloop-benadering.’

Het doel van haar onderzoek is te komen tot een optimaal stimulatieprotocol voor een grote klinische trial in OCD-patiënten die onvoldoende baat hebben bij gedragstherapie en medicatie alleen. Van den Heuvel hoopt een einde te maken aan dwangmatige herhaling door de kracht van wetenschap. 

Door: Redactie Nationale Zorggids