Normal_normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Stop Benchmark ROM, een initiatief van mensen en organisaties uit de geestelijke gezondheidszorg, heeft het kort geding tegen Stichting Benchmark GGZ (SBG) verloren. De rechter oordeelde deze week dat SBG gewoon mag doorgaan met het verzamelen en verwerken van gegevens van ggz-patiënten. Ook mag het de uitkomsten hiervan (onherleidbaar) doorsturen naar zorgverzekeraars. Dat meldt NRC. 

Stop Benchmark ROM wilde dat SGB stopte met het verwerken van gegevens van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De reden hiervoor is dat SBG de patiëntgegevens in strijd met de wet verwerkt, aldus de groep die het kort geding aanspande.

De SBG verzamelt gegevens over de patiënt en de behandeling door psychiaters en psychologen binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het verzamelen van de gegevens is onderdeel van een akkoord tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. De gegevens zouden gebruikt worden om de prestaties van behandelaars te vergelijken. De gegevens die SBG ontvangt zijn zeer gevoelige gegevens zoals een diagnose voor alcoholverslaving, erectiestoornis of pedofilie, maar ook antwoorden op zeer intieme vragen zoals of iemand zelfmoordneigingen heeft.

De vragenlijsten die ggz-patiënten invullen worden zo verwerkt dat de SBG deze niet meer kunnen koppelen aan een patiënt. Voorafgaand aan het kort geding heeft de organisatie zelfs extra maatregelen genomen zodat de vragenlijsten nog minder herleidbaar zouden zijn. Stop Benchmark ROM stelt echter dat persoonsgegevens zoals het geslacht, leeftijd en klacht alsnog te identificeren zijn. De rechter noemde het onvoldoende aannemelijk dat de gegevens indirect herleidbaar zijn en ook geen onderwerp om te bespreken in een kort geding. Stop Benchmark ROM beraadt zich op eventuele vervolgstappen.

Door: Redactie Nationale Zorggids