Normal_vegan

Uit nieuw Brits onderzoek blijkt dat vegetariërs of veganisten vaak minder positief in het leven staan dan mensen die vlees eten. Wie niet of nauwelijks rood vlees eet, blijkt een verhoogd risico te hebben op depressies en angstklachten. Dat meldt Het Nieuwsblad. 

Het Britse onderzoek richtte zich op bijna tienduizend mannen. Hieruit bleek dat mannen die geen vlees aten twee keer zo hoog scoorden op de zogenoemde depressie-index. De onderzoekers wijten dit vooral aan het tekort aan vitamine B12.

“Het is bekend dat een tekort daaraan gepaard kan gaan met depressies en stemmingswisselingen. En ons lichaam kan B12 alleen uit dierlijke producten halen. Er zin in die zin psychologische risico’s verbonden aan vegetarisme”, zegt hoofddiëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Het is aan de andere kant niet aan te raden om te veel vlees te eten. Naast dat het niet goed is voor de gezondheid, maakt het ook niet gelukkig, aldus Sels. Het is voor vegetariërs en veganisten belangrijk om de B12-tekorten op te vangen. Dit kan door voldoende granen binnen te krijgen en door sojamelk te drinken. Bepaalde stoffen helemaal niet binnenkrijgen is in ieder geval volledig af te raden. “Dat is nooit gezond.”

Door: Redactie Nationale Zorggids