Normal_emotie

Wie sombere gedachten heeft kan dit maar beter accepteren, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Op de lange termijn pakt acceptatie voordeliger uit en verbetert het gevoel van welzijn. Door negatieve gevoelens te negeren, loopt de stress alleen maar op. Dat meldt NU.nl. 

De Amerikaanse onderzoekers voerden een driedelig onderzoek uit, bestaande uit een enquête, een videosollicitatie en het bijhouden van een dagboek (inclusief vragenlijst nadien). In de enquête werden deelnemers bevraagd over hun gevoelens. Daaruit bleek al dat mensen hun slechte bui of sombere gevoelens accepteren, zich beter voelen dan mensen die deze gevoelens wegwuiven.

Vervolgens vroegen de wetenschappers aan 150 deelnemers om een videosollicitatie op te nemen. Hiervoor kregen ze slechts twee minuten voorbereidingstijd. Achteraf werd hun gevraagd om hun gevoelens toe te lichten. Ook hieruit bleek: wie zijn negatieve gedachten negeerde, kreeg hierdoor meer last van stress.

De laatste test hield een dagboek bijhouden in. Tweehonderd deelnemers moesten veertien dagen lang in een dagboek vertellen wat zij dagelijks meemaakten. Deelnemers die in hun dagboek klaagde over zijn negatieve stemming, bleek vaker last te hebben van stemmingsstoornissen, zo bleek uit een vragenlijst die zes maanden na het invullen van het dagboek werd ingevuld.

“Uit deze onderzoeken blijkt dat personen die negatieve emoties omarmen, minder snel opnieuw dit soort gevoelens ervaren. Dit leidt uiteindelijk tot een betere psychische gezondheid”, zegt één van de onderzoekers. In een vervolgonderzoek willen de onderzoekers hun stelling bevestigen door te kijken naar de invloed van cultuur en opvoeding op het wel of niet accepteren van een sombere bui.

Door: Redactie Nationale Zorggids