Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Een cliënt van ggz-instelling Centiv BasisGGZ heeft een voorwaardelijke boete van 45 euro gekregen voor het niet invullen van de ROM-vragenlijst. Ggz-instellingen zijn verplicht om ingevulde vragenlijsten aan te leveren bij zorgverzekeraars. Als zij niet aan een bepaald percentage voldoen, worden ze gekort op het behandeltarief. Dat meldt Zorgvisie. 

“Ggz-instellingen zijn bij een aantal verzekeraars verplicht om zestig procent voor- en nameting met behulp van vragenlijsten te doen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze worden gekort worden op het tarief met terugwerkende kracht. Boetes vallen vaak pas ruim twee jaar later bij ggz-instellingen op de mat”, schrijft Centiv-directeur Wouter Hoge op de website van de organisatie. Soms worden instellingen tot wel 10 procent gekort op hun tarief.

Hoge noemt het dan ook niet vreemd om de boete in een standaardbrief te vermelden. De organisatie gaat de brief wil aanpassen en haalt de boete eruit. Aan de andere kant kan Hoge het zich ook voorstellen dat cliënten geen zin hebben om de ROM-vragenlijst in te vullen. Cliënten komen er voor therapie en om dan een lange vragenlijst te moeten invullen, is vaak niet motiverend.

Ggz-instellingen kunnen pas aan de zestig procent voor- en nameting voldoen als negentig procent van de cliënten voorafgaan aan de behandeling een vragenlijst invult. Hoge pleit dan ook óf voor het afschaffen van het ROM-systeem óf voor een redelijkere aanleverpercentage bij zorgverzekeraars. 

Door: Redactie Nationale Zorggids