Normal_normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

Arbeidspsycholoog Arno Zijderveld waarschuwt iedereen die na de vakantie weer aan het werk gaat. Juist na de vakantie is de kans op een burn-out namelijk groter, zegt hij. Voorafgaand aan een vakantie teren mensen soms al op hun laatste krachten. De vakantie zelf is heel fijn, maar bij terugkomst is het werk onveranderd zwaar. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

“Eén op de zeven medewerkers knapt af door de zomerdip – geen toeval, als je terugkeert vanuit een volledige rust is de situatie extra confronterend en de versnelling nauwelijks te maken”, aldus Zijderveld. De zes op de zeven medewerkers die geen zomerdip hebben, hebben waarschijnlijk een betere relativeringsvermogen.

Burn-outs ontstaan vaak vanuit een bepaald onrealistisch verwachtingspatroon. Mensen die te hoge verwachtingen hebben van hun baan of vakantie, hebben vaak met tegenvallers te maken. Zijderveld vindt dan ook dat de werkgever meer bij dit probleem betrokken moet worden. Een werkgever moet de signalen tijdig herkennen zodat hij ervoor kan zorgen dat de werknemer weer plezier in zijn werk krijgt.

Zijderveld adviseert de werknemer zelf om het werk tijdens de vakantie niet compleet te negeren, maar er ook niet constant mee bezig te zijn. Het is belangrijk om erover te praten en frustraties te uiten. En voor terugkeer naar werk eventueel een verandering in een patroon aan te brengen.

Door: Redactie Nationale Zorggids